Principala atracţie a comunei aşezate în partea sud-vestică a Dealului Istriţa, pe cursul superior al gârlei Năianca, într-o zonă deosebit de pitorească, o reprezintă bogatele urme materiale ce atestă începuturile vieţii omeneşti pe aceste meleaguri.
Astfel, într-o carieră de piatră situată în punctul Colarea, au fost descoperite cioburi din lut, oase de animale şi obiecte din os, vechi de aproape patru milenii, specialiştii Muzeului Judeţean de istorie stabilind că este vorba despre un sit arheologic din Epoca Bronzului, iar Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional decizând sistarea activităţii firmei care excava în acea zonă.
Numele localităţii Năieni vine de la o zeiţă iraniană a naturii, a cărei statuetă din aur a fost găsită în zonă, săpăturile arheologice scoţând la iveală şi o necropolă din perioada 1800-1200 î.e.n, de unde au fost recuperate ceşti din lut cu o toartă, bijuterii din bronz, inele şi brăţări, seceri şi alte unelte din bronz. Una dintre cele mai interesante descoperiri hallstattiene este statueta zeiţei Anaithis, găsită întâmplator în 1893, la Fântânele-Năeni, sub culmea dealului Colarea. Tot acolo au fost descoperite, în 1978, primele vase din ceramică lucrate la roata olarului, datând din secolul V I.Chr.
Despre protejarea sitului vizavi de exploatarea carierei de piatră, primarul Marian Apostol n-a stat pe gânduri să susţină că “mai bine ar dormi noaptea pe deal, ar sta personal de pază şi n-ar lăsa să se piardă aceste mărturii ale istoriei locale”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu