vineri, 9 iulie 2010
Festivalul "Glasul Pietrei"
Pe dealul Tigoarei, din comuna Năeni, la peste 600 de metri altitudine, in luna octombrie, "fiii satului" sau vizitatorii vor putea admira, în aer liber, tabăra de sculptură, unică în Europa.
Continuarea Istoriei
"Avem cu ce ne mîndri, pentru că, la Năeni avem cea mai mare cariera de piatra din sud-estul Munteniei şi aici organizăm, în afară de sărbători, şi tabere de sculptură în piatră. Vrem să reînviem tradiţia cioplitului în piatră, moştenit de la daci, de aceea la eveniment vor participa şi elevi, artişti plastici de la Liceul de Artă din Buzău care vor prelucra piatra cot la cot cu localnicii. De asemenea, nici muzica nu e uitată, pentru că vor cînta mulţi artişti populari şi nu numai", precizează primarul comunei, Marian Apostol.
Zonă unică
Iniţiativa creării unei tabere de sculptură în aer liber, unice în Europa, este binevenită, spun surse din cadrul administraţiei locale, deoarece se continuă tradiţia veche de sute de ani, de pe aceste meleaguri. Pe dealurile de la Năeni au rămas urmele Mării Sarmatice şi se pot vedea scoici sau corali fosilizaţi, a căror cochilii de acum milioane de ani s-au transformat în calcar. În zonă a fost un cimitir dacic, iar cîteva morminte pot fi văzute şi astăzi. De asemenea, chiar lîngă cimitir se află o biserică unică, ridicată integral din calcar, ceea ce face ca interesul istoricilor, arheologilor si turiştilor să crească şi mai mult.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu